Mennyi ideig gondolkoztam azon hogy vajon mi a titka..Mitől más az ő sima panírozott húsa mint az enyém.Hisz rajongunk érte, de rákérdezni még egyikőnk sem mert, hogy ugyan mit is csinál másképp boszorkánykonyhájában a nagynénénk. 

Szombaton felkerekedett a család és rokonlátogatásra mentünk, ahogy ez megszokott mindenkinél egy-egy hosszú hétvége alkalmával. Nagynéném remekül főz, most is finom ebéddel várt minket. Volt ott sült hús, fasírt és persze rántott hús is. Itt álljunk meg egy szóra.. Rántott hús. Mindenkinek van egy bizonyos fogalma arról mit takar e két szó, ám szerintem ez közel sem ilyen egyszerű. Rengeteg féle panírozási módot ismerünk, de általában csak a "sima" (bécsi) bundázást részesítjük előnyben. Mindenkinek ismerős a sor: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Lehet ezt másképp is csinálni, számos más panírozási módot is ismerünk. 

Igazából ennek az egész herce-hurcának a célja az, hogy ételeinket változatossá, ízletessé, táplálóbbá tegyük, az ízanyagokat, az étel nedveit megtartsuk. Viszont azt hiszem főként a változatosság a cél, mindenki arra törekszik hogy családja elégedetten ülje körül az asztalt. 

Nézzünk tehát példákat arra, miként teheti egy egyszerű bundázás színesebbé ételeinket.

1. Bécsi bundázás: A klasszikus sorrendben történik az alapanyag bundázása: liszt, tojás, zsemlemorzsa. 

2. Párizsi bundázás: Liszt, tojás.

Nagyon finomak a párizsias zöldségek, például hagyma vagy répa. A hagymánál vékony szeletekre kell vágni, majd párizsi bundázással kisütni bő olajban, a répánál pedig én hámozóval szoktam nagyon vékony szeletekre vágni, majd úgy kisütni. Köretként egészen különlegesek lehetnek.

3. Sörtészta (Orly mód): Elkészítése egyszerű: a tojások sárgáját sörrel, majd liszttel elkeverjük, a fehérjét habbá verjük majd az előbbiekkel összedolgozzuk. Ebbe belemártjuk a húst vagy a zöldséget és bő zsiradékban kisütjük. 

4. Édes vagy sós bortészta: Az édeset elsősorban gyümölcsökhöz ajánlom, hatalmas sikert lehet vele aratni egy-egy családi ebéd alkalmával! A tojások sárgáját elkeverjük cukorral, borral és liszttel, a fehérjét habbá verjük, és óvatosan összedolgozzuk. A gyümölcsöket először lisztbe mártjuk, majd a tésztába, végül bő zsiradékban kisütöm. A sós ugyanígy készül csak cukor helyett sót teszek bele. 

5. Palacsintatészta: Egyszerű palacsintatészta elkészítése után bő olajban kisütöm.

6. Natúr szelet: Mindenki által olyan jól ismert, egyszerű bundázásról van szó, hiszen csak lisztbe kell forgatnunk az alapanyagot. Halaknál ajánlom a paprikás lisztbe történő forgatást.

7. Az egyik barátnőm nem ehet zsemlemorzsát, sőt finomlisztet sem, de mivel a kedvenc étele a rántott csirkemell, valami megoldást kellett találniuk a problémára. Tőlük hallottam a következő variációkat: a, Rizsliszt-tojás-zabpehely; b, Rizsliszt-tojás-napraforgómag; c, rizsliszt-tojás-tökmag.

8. Bécsi bundázásunkat különlegesebbé tehetjük, ha a zsemlemorzsába különböző apró magokat teszünk: szezámmag, tökmag, napraforgómag, esetleg apróra vágott dió.

9. Angolos bundázás: Először olvasztott vajba mártjuk a húst, majd zsemlemorzsába, és így sütjük ki. 

10. Dupla panír: A sajtoknál alkalmazom ezt a módszert, annak érdekében hogy ne follyanak ki. Ez lényegében a szokásos liszt-tojás-zsemlemorzsa kombináció megduplázása. Van aki csak úgy csinálja, hogy liszt-tojás-liszt-tojás-zsemlemorzsa. A hatás így is ugyanaz. 

Így a végére érve azt hiszem elérkezett a pillanat hogy megosszam, hogyan is csinálja a nagynéném. Tulajdonképpen nem kell nagy dologra gondolni, ugyanis sima bécsi bundázást készít, majd a végén ismét tojásba mártja. Az íze viszont akár hiszitek akár nem sokkal jobb mint a szimpla bundázású húsnak.

Van még egy fortélya: a tojásba sajtot kever, és aztán végrehajtja a szokásos műveletet: liszt-sajtos tojás-zsemlemorzsa.

Merjünk tehát kísérletezni, már egy apró változtatással is a család kedvében járhatunk, és talán a mi újító ötletünket is megírja valaki a blogjában:)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatgasztroeletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr452413472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása